Squeegees zijn een van de belangrijkste wikkelgereedschappen voor de signmaker en digitale printer. De dikte, stijfheid en zachtheid van elke wisser zijn verschillend om voor elke situatie het juiste gereedschap te verkrijgen.
Sommige rakels zijn gemaakt van verschillende kunststoffen, sommige van Teflon en andere van vilt of polypropyleen.
Aanbrengen zonder luchtbellen en kreuken
Kort gezegd: Met een rakel breng je zelfklevende folie aan op de ondergrond. Een rakel wordt ook wel squeegee of aanbrengspatel genoemd, maar de meest ingeburgerde naam in Nederland is ‘rakel’. Er wordt zeker al een jaar of veertig gebruikgemaakt van rakels voor foliemontage.
Als je zelfklevende folie gaat aanbrengen, is het de bedoeling dat die strak en glad op de ondergrond terechtkomt. Zonder luchtbellen en kreuken. En met voldoende druk zodat de lijmlaag goed wordt aangedrukt. Er zijn enorm veel soorten foliemontage-rakels.
Standaard rakel
De ‘standaard’ rakel ziet er vrijwel altijd hetzelfde uit:
- Het formaat is vaak zo’n 10×7 cm. Hierdoor kan de gemiddelde foliemonteur met de hand voldoende (plusminus 3 tot 4 kg) druk geven op de rakelrand.
- Rakels bevatten meestal nylon, ze zijn licht, stevig, glad en min of meer flexibel. De ene rakel is zachter of soepeler dan de andere. Je kunt je voorstellen dat je bij extreem ronde ondergrondvormen fijner werkt met een heel soepele rakel, die meebuigt over de rondingen. Teflon rakels zijn wat stijver; teflon glijdt heel makkelijk over de ondergrond en spanningsplooien kunnen eenvoudig worden weggerakeld. Vilten rakels zijn weer wat zachter en zorgen ervoor dat je geen krassen maakt op de folie.
- De twee ‘ribben’ zorgen ervoor dat de rakel stevig aanvoelt. Tussen deze twee ribben plaats je aan de ene kant je duim, en aan de andere kant je andere vingers zodat je stevig druk kunt geven.
- De rand waarmee je de folie aandrukt, is dun zodat je goed druk kunt geven. Maar niet té dun (scherp), anders zou je de folie beschadigen.
- Vaak heeft één zijde een viltje. Dit verlaagt de wrijvingsweerstand tussen de rakel en de folie, zodat de folie minder wordt opgeduwd of opgerekt. Het voorkomt krassen en rakelen gaat met minder inspanning.
Kijk naar de toepassing (vlak, gebogen, groot of klein) en kies daar de juiste rakel bij.
Eén ding is zeker, er worden tegenwoordig wereldwijd heel wat foliemontagerakels verkocht.
Bekijk het Dimix assortiment squeegees.