Bij de Hogeschool van Amsterdam, op de Amstelcampus, bevindt zich het Makerslab – een bruisend centrum van innovatie waar studenten van diverse opleidingen experimenteren en prototyping. Het lab, dat faciliteiten biedt voor digitale fabricage en ambachtelijke technieken, vormt een essentieel onderdeel van het leerproces voor een diverse groep studenten. Sander van Vliet, coördinator van het Makerslab, deelt zijn ervaringen met de technologie van Dimix, die een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van deze creatieve leeromgeving.
Een breed scala aan creatieve en technische opleidingen
Het Makerslab aan de Hogeschool van Amsterdam ontstond tien jaar geleden en groeide van een klein lokaal met enkele apparaten tot een volwaardig lab, toegankelijk voor studenten van meerdere faculteiten. “We werken nu met twee faculteiten samen: de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, en de faculteit Techniek,” vertelt Sander van Vliet. “Hierdoor hebben we een diverse groep studenten die gebruik maakt van onze faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de modeopleiding van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en opleidingen als Product Ontwerp en Architectuur. Ook Werktuigbouwkunde en Communicatie en Multimedia Design zijn opleidingen waar studenten digitale en fysieke prototypes ontwikkelen en dat is slechts een deel van de opleidingen die gebruik maken van onze werkplaats.”
Door deze diversiteit aan opleidingen kunnen studenten werken aan uiteenlopende projecten, van het ontwerpen van kledingstukken en gebruiksvoorwerpen tot het bouwen van geavanceerde technische prototypes. Het Makerslab biedt hen de mogelijkheid om prototypes te testen, aan te passen en te verfijnen, wat volgens Sander essentieel is voor hun leerproces: “Het gaat hier niet om massaproductie, maar om het proces van iteratief ontwerpen en het leren van onverwachte uitkomsten.”
Hoogwaardige technologie voor uiteenlopende toepassingen
Het lab beschikt over een breed scala aan apparatuur, van lasersnijders en 3D-printers tot vacuümvormers en de snij- en printoplossingen van Dimix. “We hebben een aantal systemen van Dimix in huis, waaronder een stickerprinter (Roland BN2-20) en een UV-printer, (Roland MO-240)” licht Sander toe. “De printers worden intensief gebruikt door studenten uit verschillende disciplines. Zo maken modestudenten printwerk op textiel en verwerken CMD-studenten de technologie in hun digitale interfaces.”
Eén van de belangrijke criteria voor het Makerslab bij de aanschaf van een UV-printer was het printoppervlak. “We wilden graag een A2-formaat behouden, gezien de diverse toepassingen,” aldus Sander. Na grondig onderzoek en het vergelijken van verschillende aanbieders, koos het Makerslab uiteindelijk voor de Roland MO-240, die volgens Sander het beste aansloot bij hun wensen.
Betrouwbare samenwerking en uitstekende service
Naast de kwaliteit van de machines waardeert Sander ook de service en ondersteuning vanuit Dimix. “Wat we belangrijk vinden in een samenwerking, is dat we een aanspreekpunt hebben en snel contact kunnen opnemen,” legt hij uit. “Of onze vraag direct opgelost kan worden of niet, het is fijn om te weten dat er geluisterd wordt.” Deze klantgerichtheid maakte indruk en was een van de redenen waarom de Hogeschool van Amsterdam Dimix koos als leverancier.
Toekomstplannen en uitbreiding
Hoewel het Makerslab inmiddels een gevestigde naam is binnen de Hogeschool van Amsterdam, blijft het een dynamische omgeving waar groei en verandering centraal staan. “Het lab staat open voor uitbreiding, zowel qua ruimte als qua nieuwe technologieën,” zegt Sander.
Ondanks de ruimtebeperkingen op de Amstelcampus en de groeiende vraag vanuit de opleidingen, blijft het Makerslab een inspirerende en praktische plek waar studenten hun creatieve en technische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dankzij de ondersteuning van Dimix kunnen zij dit doen met betrouwbare, professionele apparatuur die hen optimaal ondersteunt bij hun leerproces.
Dimix als partner in educatieve innovatie
Het Makerslab aan de Hogeschool van Amsterdam biedt een omgeving waar studenten met vertrouwen kunnen experimenteren en leren, ondersteund door hoogwaardige technologie. De samenwerking met Dimix heeft de faciliteiten verrijkt met professionele print- en snijoplossingen, waardoor studenten hun ideeën daadwerkelijk tot leven kunnen brengen. Dankzij het aanbod van apparatuur en de service van Dimix, kunnen studenten van de Hogeschool van Amsterdam experimenteren met verschillende materialen en technieken – en dat is precies wat het Makerslab tot een unieke plek maakt voor jonge makers en techneuten.