Lusoco – Innovatie in reclameborden

test

Lusoco is een bedrijf dat in 2017 is gestart door twee ingenieurs: Teun Wagenaar (voormalig eigenaar van bedrijf Peer+) en Jeroen ter Schiphorst, chemisch technoloog en CTO van Lucoso. Teun is met name verantwoordelijk voor de strategie en het aanboren van de verschillende netwerken. Jeroen houdt zich voornamelijk bezig met de technologie en de dagelijkse operationele zaken. Met intussen diverse octrooien en gewonnen competities op naam maken de twee heren samen met 3 medewerkers grote stappen om hun stand-alone, energieopwekkende signage-oplossingen op de markt te brengen. We spreken Jeroen over het bedrijf, de unieke technologie en de ambities om de producten commercieel de markt op te brengen.

3 beloftes

De sleutel tot de unieke technologie van Lusoco is het gebruik van de eigen ontwikkelde fluorescerende inkten die zonlicht absorberen en transporteren naar de zonnecellen op de zijkant van het energie opwekkend glas of kunststof. Energie die gebruikt wordt om ’s avonds, ’s nachts of ’s morgens vroeg licht uit te stralen. Daarbij heeft Lusoco 3 beloftes bij hun producten:

  1. Extreem goede leesbaarheid
    Bij huidige aan- en verlichting van reclameborden gaat er veel licht verloren. “Doordat bij ons de afbeelding zelf gloeit gaat er bijna geen licht verloren en zijn we veel beter leesbaar.”
  2. Geen lichtvervuiling
    Digitale reclameborden met verlichting moeten 24/7 aanstaan om überhaupt een afbeelding te hebben. Overdag betekent dat, dat hij tegen de zon in staat te stralen en ’s nachts geeft het vaak enorme lichtvervuiling. “Bij ons is de afbeelding standaard overdag zichtbaar en maken we gebruik van slimme sensoren om het bord ’s nachts ook te kunnen dimmen.”
  3. Vrijwel geen energieverbruik – of zelfs opwekking
    “Daarnaast verbruiken reguliere reclameschermen ontzettend veel energie. Onze borden verbruiken helemaal geen energie of wekken deze zelfs op. Dit gebeurt aan de hand van de zogeheten Luminescent Solar Concentrator (zie hier het ontstaan van de naam Lusoco) technologie. Waarbij de afbeelding overdag het licht naar de zijkant toe kan brengen waar we kleine zonnecellen aangebracht hebben en ’s nachts diezelfde afbeelding aan de hand van LED-verlichting aan de zijkant ook weer kan opgloeien. Dit hebben we beschermd aan de hand van 4 patenten.”

Ter vergelijk:

Digitaal scherm: 10.000 kWh per jaar verbruik
Verlichtte poster: 600 kWh per jaar verbruik
Lusoco bord: wekken hun eigen energie op

Onze kracht

“Onze kracht ligt in het ontwikkelen van oplosvrije Lusoco inkten, geprint op glasheldere folie via roll-to-roll printing, het vergaren van data en samenwerken met de huidige partijen binnen de markt. Eén van deze partijen is Dimix.

We waren eigenlijk nooit van plan om een printer te kopen. We hebben bij het scheikunde lab op de Technische Universiteit Eindhoven een kleine printer staan (tot A4 formaat) die we – met wat verschillende printkoppen erop – gebruikt hebben om de eerste tests mee te maken. We wilden het grotere formaat printen eerst uitbesteden aan een buitenlandse partij, helaas is dit niet succesvol gebleken. Daarom hebben we ruim een jaar geleden de knoop doorgehakt en besloten om zelf te gaan kijken naar een grootformaat printer. Zodoende kwamen we bij Dimix terecht.”

De inkjet printer heeft nooit op reguliere inkten gedraaid en heeft direct met de Lusoco inkten geprint. Door de grote hoeveelheid aan inktkennis bij Lusoco is dit eigenlijk gelijk goed gegaan.

“Op termijn zou het voor ons ook interessant zijn om op te schalen naar een 8-kleuren inktmogelijkheid als we meer kleuren gaan ontwikkelen of bijvoorbeeld voor vernis of onzichtbare inkten.”

Door te printen op dunne folies, ontstaat de mogelijkheid het product breder toe te passen. Voor permanente oplossingen zijn de geprinte folies tussen glas gelamineerd, voor tijdelijke reclame uitingen is de print op een vervangbare folie geprint. Dit samen met het gebruik van onze slimme sensoren zorgt voor onze terugkerende inkomsten. Denk bij data aan het detecteren of er iemand in de buurt van een (reclame)paneel staat en deze pas op dat moment te verlichten.

Tot nu toe heeft Lusoco 850.000 euro aan investeringen binnen gehaald.

Verdienmodel

“Allereerst zullen we de hele productieketen door moeten lopen om een nieuw product succesvol op de markt te brengen, maar wij focussen ons echt op de prints. We hebben ook ons octrooiportfolio om de inkten heen gebouwd, zodat we met standaard inkjetprinters onze folies kunnen verkopen die dan vervolgens door bijvoorbeeld lokale glaspartijen gelamineerd kunnen worden. De folies kopen we in, de inkten maken we zelf. De zonnecellen zijn ook in eigen beheer, omdat we daar merkten dat er nog geen product op de markt was die een vreemde vorm heeft zoals wij hebben. De print met opgloeiende inkten zorgt ervoor dat we het licht naar de zonnecellen toe kunnen brengen.”

Vraag vanuit de markt

“Naast dat we zelf op zoek gaan naar niches waar we toegevoegde waarde zouden kunnen bieden, merken we ook dat we vanuit de markt vanuit diverse kanten aanvragen krijgen. Denk aan stickers en prints die momenteel niet verlicht zijn, maar als stand-alone product wel heel erg geschikt zijn om breed toe te passen waar de klant dit graag verlicht zoud willen zien op een duurzame manier.

We merken dat we veel tractie krijgen op de inkten en het opgloeien hiervan en dat de energieopwekking voor bepaalde toepassingen een bijzaak wordt. De energieopwekking stelt ons in staat om het opgloei effect van de inkten mogelijk te maken voor off-grid toepassingen, reclame borden die verlicht zijn zonder aangesloten te zijn op het stroom netwerk, terwijl voor specifieke andere toepassingen waar stroom geen rol speelt, de focus echt op het opgloeien zit.

Een stukje esthetiek is belangrijk. Door de prints op transparante oppervlakte toe te passen en afhankelijk van de toepassing naast de inkten ook de bijbehorende elektronica te leveren, kan het breed ingezet worden. Hierbij worden we veel meer een platformtechnologie, waarbij onze inktontwikkeling voorop staat en waarmee we ervoor kunnen zorgen dat we nieuwe mogelijkheden kunnen bereiken of dingen die op dit moment nog niet mogelijk zijn wél mogelijk maken. Ons doel voor het komende half jaar is om dit in verschillende marktsegmenten af te gaan tasten en daar een keuze in te gaan maken.”

Kleuren

De zuivere kleuren die we nu gebruiken zijn vergelijkbaar met het M en Y kanaal in CMYK printers en daarmee kunnen we heel veel tinten mixen (zie foto). Wat we op dit moment aan het doen zijn is een inkt aan het ontwikkelen die blauw is, alleen heeft blauw een gekke eigenschap en dat is dat het er overdag blauw uit ziet, maar ’s nachts een andere kleur kan uitstraalt. Dit heeft te maken met het verschil tussen de absorptie en emissie van de kleurstoffen. Dit is in mindere maten ook zichtbaar bij de gele kleurstof, waarbij de groene emissie duidelijker zichtbaar wordt op een zwarte ondergrond. We zijn aan het kijken of we dit kunnen compenseren in de technologie. Het zal ook afhangen van de klant, sommige klanten zullen geen concessie willen doen in (merk)kleur, waarbij het voor andere klanten iets minder belangrijk gevonden wordt.”

Kleuren lusoco

Toekomst

“We zijn momenteel met een aantal zaken bezig, waaronder, het uitbreiden van het kleurenpalet en mogelijkheden hierin. Daarnaast onderzoeken we wat de levensduur van de toepassingen is. Dit is natuurlijk cruciaal om te bepalen waar het uiteindelijk het beste geschikt voor is.

De reclamemarkt is niet de markt waar we stoppen. Doordat we met licht, glas en energie werken is ons platformtechnologie breder toepasbaar. We zien bijvoorbeeld mogelijkheden in automotive om opgloeiende elementen toe te passen én we zien de gevels van gebouwen als een breder canvas om onze technologie op toe te passen.

Hierbij werken we samen met grote partijen en maken we slimme connecties, zodat we dit product ook van de Nederlandse markt kunnen opschalen naar de Europese markt en daarna wereldwijd kunnen gaan. We zijn onze eerste lijntjes al in Amerika en China aan het leggen.”

Video: https://videopress.com/v/U8Q1gijO


Meer weten?

Ga naar lusoco.com voor meer informatie.