De overgang naar e-facturatie: verplichting en voordelen voor Belgische ondernemingen

test

Vanaf 1 januari 2026 wordt elektronisch factureren verplicht voor alle Belgische btw-plichtige ondernemingen in B2B-relaties. Dit betekent dat bedrijven onderling gestructureerde elektronische facturen moeten uitwisselen via het beveiligde Peppol-netwerk. Een pdf-factuur per e-mail volstaat dan niet meer.

E-facturatie houdt in dat facturen volledig digitaal worden afgehandeld, van opmaak en verzending tot betaling en boeking. Een echte e-factuur wordt als XML-bestand opgemaakt en van machine naar machine verzonden via Peppol. Dit gestandaardiseerde proces vermindert de kans op menselijke fouten en verhoogt de efficiëntie en betrouwbaarheid.

De verplichting tot e-facturatie is het gevolg van een EU-richtlijn die elektronische facturatie tegen 2028 in alle lidstaten verplicht stelt. In België zijn de Vlaamse en federale overheden voorlopers; sinds 2017 vragen zij al e-facturen van hun leveranciers.

Voor ondernemers die voornamelijk aan particulieren (B2C) verkopen, verandert er voorlopig niets; de verplichting geldt niet voor B2C-transacties. Echter, vanaf 1 maart 2024 is e-facturatie al verplicht voor alle openbare aanbestedingen boven de 3.000 euro.

Om de overgang naar e-facturatie te vergemakkelijken, voorziet de overheid fiscale steunmaatregelen. Zo geldt er vanaf 2025 een verhoogde investeringsaftrek van 20% voor digitale investeringen, waaronder software voor e-facturatie. Daarnaast is er een tijdelijke verhoogde kostenaftrek van 120% voor kosten verbonden aan factureringspakketten en advieskosten.